luni, 30 noiembrie 2015

CANISTRE PENTRU COMBUSTIBIL, JERRYCAN, WEHRMACHTSKANISTERS

In anul 1936 armata germana comanda proiectarea unui nou tip de canistra pentru dotare diviziilor mecanizate. Firma Müller of Schwelm dezvolta un nou design revolutionar, cu forma dreptunghiulara, construita din doua placi presate si sudate intre ele, capacitatea fiind de 20 l. La primele modele  fabricate in intervalul 1937-1941 pe partile laterale erau ambutisate doua canale in forma de cruce care aveau rolul sa intareasca peretii si sa o faca rezistenta la socuri. Ea avea o inaltime de 465 mm si o latime de 340 mm. Canistra purta urmatoarele inscriptii: Kraftstoff 20 l (scris prin presare sau vopsit) – Combustibil 20 litrii; Fenergeführlich – Inflamabil; anul fabricatiei, logo-ul producatorului iar unele canistre erau marcate si cu Heer (armata).
Forma finala a aparut in anul 1939, avand schimbat designul formei de armare a lateralelor si reorganizarea inscriptiilor. Tot acum inscriptia Heer” este inlocuita cu “Wehrmacht”.
In intervalul 1940-1944 s-au fabricat si canistre pentru transportul de apa, mai ales in zonele calde, care se deosebeau de cele initiale prin disparitia inscriptiei inflamabil si marcarea cu “Wasser” (apa) si o cruce mare de culoare alba sau numarul 24 de culoare rosie. Marcajul cu vopsea “W” de culoare alba provenea de la "Winterkraftstoff" ce indica faptul ca aceasta contine motorina utilizabila la -20 oC.
Foarte rare sunt canistrele de 10 L (Wehrmachtskanister) care s-au realizat din sudarea a 2 fețe normale (de tip 1 cu doua canale in forma de cruce) de 20 litri. Acest tip de canistra avea aceeași înălțime și lățime ca si canistrele normale, dar sunt doar pe jumătate ca grosime. Textul inscris pe acest tip este: "Kraftstoff 10 L", "Feuergefährlich", anul de productie, logo-ul Maker și / sau codul fabrică și numărul de producție.
Canistrele erau vopsite initial cu un grund cu oxid rosu dupa care era aplicata vopseaua. In principiu erau utilizate trei culori (albastru, verde si cafeniu-rosiatic), dar in unele cazuri cand canistrele erau amplasate pe masinile de lupta acestea erau vopsite odată cu ele (camuflaj, alb, maro, negru, etc.).

Identificarea produsului continut de canistra s-a facut prin aplicarea unui mic semn din tabla fixat in partea din fata a manerelor (tag). Semnul pentru benzina era un cerc in relief care avea in centru litera “B” iar pentru diesel un cerc interupt insotit de litera “D”. Semnele pentru diesel erau de culoare neagra iar cele pentru benzina de culoare rosie sau verde in functie de cifra octanica a produsului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu